onsdag 4 maj 2011

Fröbytare

Igår när jag läste på Humlebacken hittade jag något som kallades pocketbyte. Efter lite letande fann jag att En bok om dagen arrangerar dessa pocketbyten. Genast fick jag idén om ett fröbyte! Jag mailade En bok om dagen och frågade snällt om jag gick låna/stjäla/modifiera hennes idé. Snabbt fick jag ett glatt svar: Kör! Skojjigt! Men nu är frågan om ni är intresserade?

Jag har tänkt att börja med ett engångsbyte där du får en frövän att skicka paket till. Du får samtidigt ett paket från en annan person inom fröbytet. Du vet inte vem som kommer skicka fröer till dig men om du har tur kanske du får lite ledtrådar på vägen. ;) Poängen med paketet är att du ska göra en fröentusiast glad och ge denna en överraskning.

För att medverka måste du ha en adress i Sverige och en aktiv blogg (minst ett inlägg/vecka och bloggen ska ha funnits i minst 3 månader). Du behöver absolut inte ha en trädgårdsblogg för att medverka.

Regler

 • Paketet skickar i postens frankerade M-påse. Denna kan köpas på närmaste postombud och du kan packa upp till 2 kg i påsen. Se till att din mottagare får ett välfyllt paket!
 • Du ska skicka minst 5 olika sorters frö i ditt paket, gärna fler. Skicka gärna några frön/sort så mottagaren får chans att lyckas. Kika på mottagarens blogg för att lista ut vilka fröer som kan passa.
 • Du behöver absolut inte köpa nya fröpåsar och skicka, utan du kan plocka några fröer ur påsarna du har hemma som du själv har/ska så i år. Eller varför inte använda några av dina egeninsamlade fröer? Glöm inte att skicka med odlingsanvisningar.
 • Utöver fröerna ska ditt paket innehålla minst en överraskning, gärna fler. Det kan vara en godisbit, te, kaffe eller varför inte några torvbriketter att så i? Eller ett par fräscha trädgårdshandskar? En stickling? Bara fantasin sätter stopp. Använd mottagarens blogg för att lista ut vilka överraskningar som passar. 

Tider att hålla och viktiga saker längs vägen

  • Eftersom denna idé kom lite sent på våren så väljer jag att bara ha anmälningsperioden under en vecka, eftersom alla vill ha sina fröer omgående. Kanske får vi spara vissa fröer vi får till nästa år? Det löser sig alltid! Vill du medverka ska du anmäla dig senast den 11 maj kl 24.00.
  • När du anmält dig ska du göra ett inlägg i din blogg där du berättar lite mer om vad du gillar för växter/fröer och försök ge sändaren lite idéer på överraskningar. Vad gillar du för fröer (grönsaker, frunkt, blommor)? Skriv vad du tycker om för godis, ditt favorit te, handstorlek, favoritfärg... Hjälp sändaren skapa ett välfyllt och roligt paket till dig!
  • Du får veta vem du ska skicka till senast den 14 maj. När du fått veta din mottagare tycker jag du ska kika in bloggen och lämna en anonym kommentar. Roligast är om mottagaren inte vet vem du är. Kanske kan du lämna små ledtrådar...
  • Paketet ska skickas senast den 18 maj. Glöm inte att tacka för ditt mottagna brev så snart som möjligt. Det är ju superskoj om du lägger upp en bild och beskrivning i bloggen.

  Det 
  välfyllda paket du skickar ska alltså innehålla
  • Minst 5 olika sorters frö
  • Odlingsanvisningar
  • Minst en överraskning som baserats på mottagaren
  Tänk på att inte röja mottagarens identitet (namn, adress osv), acceptera denna persons önskemål. Har mottagaren valt att inte ange namn/plats i landet i sin blogg så får du inte ge ut dessa uppgifter!


  Anmäl dig genom att maila namn, adress och bloggadress till frobyte@gmail.com. Efter hand kommer jag skapa en lista över deltagare, så du kan utgå från denna när du ska hitta din sändare.

  För att hjälpa mig sprida denna idé får du gärna lägga bilden nedan i din blogg med en länk till detta inlägg. Det är inget som helst tvång för att få medverka. Men jag är jättetacksam om du hjälper mig hitta fler fröbytare!
  Hör av dig om du har frågor! :) Hoppas du vill vara med!


  kanske du får lite ledtrådar på vägen. Poängen med paketet är att du ska göra en fröentusiast glad och ge denna en överraskning. 
  För att medverka måste du ha en adress i Sverige och en aktiv blogg (minst ett inlägg/vecka och bloggen ska ha funnits i minst 3 månader). Du behöver absolut inte ha en trädgårdsblogg för att medverka.  


  1 kommentar:

  Agneta sa...

  Hej! Jag lade till länken på fb, men den försvann! Undrar varför.
  Agneta