måndag 5 maj 2014

Instruktioner för att fästa vinyltryck

För att fästa ett vinyltryck behöver du ha ett strykjärn, ett hårt underlag (t ex skärbräda i trä eller en bok med hård pärm) samt bakplåtspapper.

  1. Vinyltrycket består av två delar, en sida i genomskinlig plast och andra sidan är själva stryka-på vinylen. Vinylen ska ligga mot plagget och den genomskinliga plasten ska du ha mot strykjärnet.
  2. Strykjärnet skall stå på 3 prickar, bomull. Värmen kan skilja sig mellan strykjärn, testa gärna med två prickar först. Är det för varmt bränner du trycket.
  3. Se till att ytan du skall stryka på är slät, stryk den gärna innan så fastnar trycket bättre och blir snyggare.
  4. Stryk helst på en fastare yta tex skärbräda i trä eller en bok med hård pärm.
  5. Lägg ditt motiv där du vill ha det med plastsidan upp, lägg över bakplåtspapper. Pressa ordentligt (med din tyngd över strykjärnet) i ca 8 sekunder. Ha hellre korta intervaller, så du kan kontrollera att trycket inte bränns. Börja pilla bort plasten försiktigt (håll emot på plagget och akta så du inte bränner dig!) har trycket inte fäst så stryk en omgång till på ca 8 sekunder, fortsätt tills trycket fastnat. Är plasten svår att få bort så låt det svalna helt innan du drar bort det (rekommenderas för reflex).
  6. Kontrollera i kanten om trycket sitter ordentligt. Är det fortfarande lite löst så stryk lite till, men glöm inte bakplåtspapper annars fastnar vinylen på ditt strykjärn!
  7. Tvätta gärna plagget ut-o-in och i 40 grader. Torktumla ej!

Har du några frågor så tveka inte att kontakta mig på annelie830219@gmail.com

Inga kommentarer: