fredag 16 december 2011

Virk-a-long - En julkompis, del 6

Så var det äntligen dags för den sista delen. :) Nu är det dags att skapa skägget och eventuellt en mustasch. Och sen ska du "bygga ihop" julkompisen och fästa alla trådar. Jag har gjort två julkompisar med lite olika garn och olika varianter på skägg och luv-tofs. Kika gärna på bilderna längst ned i inlägget om du vill ha hjälp med att bestämma hur du ska göra ditt skägg. :)

Skägg (vitt hårigt/fluffigt garn alt. vitt garn)
Skägget kan skapas på många sätt, jag valde att virka mina. Du kan fästa det som du fäster hår på huvudet på amigurumi. Endast fantasin sätter gränser, kanske har du en egen idé?


När jag skapade mina skägg använde jag ett hårigt garn, Bambana från Panduro, som var rätt svårvirkat (det är både luddigt och halt). Jag använde en 4,5 mm virknål, annars vart det för svårt att virka. Beroende på hur tjockt garn du använder får du justera mönstret så det passar på din julkompis. Mönstren till skäggen kan vara lite krångliga, testa i vanligt vitt garn först om du tycker hårigt garn är svårt.


Alternativ 1 - inte så himla svårt
Starta med att göra 13 lm, mät på tomtens ansikte om bredden verkar ok, annars får du öka/minska maskor och justera mönstret därefter. När skägget är klart kommer det bli bredare än vad de är nu, så det ska se lite litet ut.
Gör en st i 4:e lm från nålen, gör sedan en st per lm raden ut (11)
3 lm, vänd arbetet så du virkar åt motsatt håll, 1 st i 2:a m från nålen, 1 st per m x 6, hoppa över 1 m och gör 1 st i sista m på raden (9)
3 lm, vänd 1 st i 2:a m från nålen, 1 st per m x 4, hoppa över 1 m och gör 1 st i sista m på raden (7)
3 lm, vänd 1 st i 2:a m från nålen, 1 st per m x 2, hoppa över 1 m och gör 1 st i sista m på raden (5)
3 lm, vänd 1 st i 2:a m från nålen, hoppa över 1 m och gör 1 st i sista m på raden (3)

Nu har du ett skägg i trekantig form, nu ska vi skapa lite rundare kanter.
Vi börjar virka åt vänster, alltså där du är upp mot skäggets bredare parti.
1 fm i st till vänster
4 st i nästa st till vänster
1 fm i nästa st till vänster
4 st i nästa st till vänter
1 fm i nästa st till vänster
Avsluta med en sm.

Nu ska vi göra samma sak på motsatt sida, börja uppe vid skäggets bredare kant med 1 fm.
4 st i nästa st till höger
1 fm i nästa st till höger
4 st i nästa st till höger
1 fm i nästa st till höger
Nu är du nederst på skägget, där finns det två ”hål” mellan st. Virka 2 st i ena ”hålet” och 2 st i andra ”hålet”.
Avsluta med en sm.

Använder du vanligt vitt garn kan du göra grupper om 4 st i skägget på lämpligt ställe för att skapa lite volum, du kan t ex börja 3 st in och göra 4 st/st, 1 fm, 4 st/st osv i en u-form i skägget. På så vis får du lite volym i skägget.


Alternativ 2 - kanske lite enklare 
Starta med att göra 10 lm, mät på tomtens ansikte om bredden verkar ok, annars får du öka/minska maskor och justera mönstret därefter.
1 fm i andra m från nålen, gör fm i resterande m (9)
Vänd arbetet och gör 1 fm i m närmast nålen och fm i resten av m (9)
Vänd arbetet och gör 1 fm i andra m från nålen, gör 6 fm till i följande m (7)
Vänd arbetet och gör 1 fm i andra m från nålen, gör 4 fm i följande m (5)
Vänd arbetet och gör 1 fm i m närmast nålen och fm i resten av m (5)
Vänd arbetet och gör 1 fm i m närmast nålen och fm i resten av m (5)

Vänd arbetet och gör 1 fm i andra m från nålen, gör 2 fm i följande m (3)
Vänd arbetet och gör 1 fm i m närmast nålen och fm i resten av m (3)
Vänd arbetet och gör 1 fm i i m närmast nålen (2)
Avsluta med 1 sm och fäst tråden.

Mustasch
Om du vill få ytterligare en detalj på din julkompis kan du slå till med en liten mustasch under näsan. ;) Du väljer själv vad som passar din lille vän.
Starta med 10 lm och mät på tomtens ansikte om bredden verkar ok, annars får du öka/minska maskor och justera mönstret därefter.
Vänd arbetet och börja med 1 sm, sen 6 fm och 2 sm.
Avsluta med en sm.

Nu är det dags att fästa ihop alla delar
Du ska fästa armarna så långt upp på kroppen som möjligt. Ett sätt att fästa armarna som jag rekommenderar är att följa instruktionerna gällande fästningen av benen i kaninmönstret hos Virka amigurumi. Då får din julvän rörliga armar. Toppen, tycker jag!

Benen ska inte stoppas och inte snörpas ihop,  du avslutade benen med en sm och sparade 15-20 cm garn/ben. Nu ska benen fästas nedtill på kroppens framsida, se till att tummarna och tårna pekar åt samma håll. Din julkompis är skapad för att sitta på en hyllkant. 


Huvudet ska fästas på kroppens smala ände. Fäst luvan på huvudet om du tycker det behövs. Fäst skägget på ansiktet på passande plats. Jag använda vit sytråd när jag fäste skägget, tyckte det var enklast. Om du gjort ditt skägg i "hårigt" garn så kan du borsta skägget med en nagelborste så blir det riktigt snyggt!

Hohoho...! Det är ju självaste tomten du skapat!


Min första julkompis har jag döpt till Tomtefar. Han är tillverkad i syntetgarn (Bravo) och är lite större. Jag älskar stora amigurumis! :) Han har en virkad tofs på luvan och skägg enligt alternativ 1 samt mustasch. Han saknar också näsa, men det märker säkert den uppmärksamme! ;)


Min andra julkompis har jag döpt till Slyngeln, eftersom jag tycker han ser ut som en ful liten slyngel om man jämför med Tomtefar. ;) Han är virkad i Svarta fårets Tilda. Hans tofs på luvan är en mini-pompom. Han har skägg virkat enligt alternativ 2 och saknar mustasch. Men han har ju en näsa istället! :)


Tänk så olika samma mönster kan bli! Även när samma person virkar! Jag är mest nöjd med Tomtefar, men det är kanske för att han var min första?! Jag tycker om hans storlek, hans skägg och mustasch. När jag virkar detta mönster igen kommer jag välja tjockare garn eller köra dubbelt med Tilda. Jag kommer helt klart välja alternativ 1 på skägget. Och nog slinker det med en mustasch också. :)


Jag hoppas du funnit glädje i denna virk-a-long. Det har varit väldigt roligt att dela detta mönster med dig. Men nu vill ja se din julkompis! Snälla kommentera i bloggen och länka till ditt blogginlägg med din julkompis alt maila mig en bild på annelie830219[@]gmail.com.

God Jul!

5 kommentarer:

Kristine sa...

vad söt den är :D får kanske ta och göra den nån gång i framtiden :)

Pysselfarmor sa...

En söt liten gynnare ,-)

tänkta bara öka spänningen genom att säga att jag postade XL-brevet igår ...hoppas innehållet kommer att glädja dig.

Ha en skön helg!

Unknown sa...

Vilken söte nisse. Att jag inte hängde på men får väl göra den sen. I går fick jag mitt garn paket och jag blev jätteglad det ligger på min sida. Ha en skön kväll kram Beijan

Made by antiann sa...

Kristine: Tack! Ja, de får du gärna göra. Låt mig se resultatet bara! :)

Pysselfarmor: Tack! Igår kom paketet, och jag kan inte säga tack nog! Ett inlägg kommer snart! :)

Huset på kullen: Tack! Ja, du får gärna virka tomten när tillfälle ges. Visa mig gärna resultatet! :) Jag ska surfa in och kolla ditt paket, jag ska uppdatera länklistan över paketen. Har haft en tajt vecka, men idag så ska de bli ordning igen!

Humlan sa...

Din tomte är ju jätte fin. Jag har inte varit med på någon av virk-a-longerna på Amigurumi i fokus. Jag ska genast ta och spara ner mönstret så jag kan virka din tomte senare.
Eva